Të menduarit pozitiv, nga Istriva Gava

Nga Istriva Gava

Shumë njerëz kanë kaluar vite duke i lejuar mendjet e tyre të bredhin në mënyrë anarkike, sepse nuk kanë zbatuar kurrë parimet e disiplinës në jetën e tyre të të menduarit. Sot jetojmë në një shoqëri të komunikimit të mediave, të rrjeteve sociale, por ende jo në shoqërine e së vertetës individuale. Njerëzit nuk e thonë të verteten kur u preken interesat thelbesore. E thonë të verteten pa rendesi, shpesh budallalleqe. Nuk përdorin fjalët që duhen per t’i emertuar si duhen gjerat e rendesishme të jetës. Elementet që rregullojnë shoqerinë, mbeten të papermendura thuajse në heshtje. Fjalet në perditshmeri të permendura janë veçse eufemizma, duke i dhënë të shprehurit njerëzor një përmasë të gjërë hipokrizie. Ne e quajmë vetën të qyteteruar ndërkohë që mund të therriteshim konkurrentë, gjykimi preket dukshem nga masa. Sepse ti që gjykon tjetrin je i pajustifikueshëm, sepse në këtë që gjykon tjetrin dënon vetveten, sepse ti që gjykon bënë të njëjtat gjëra që ti i censuron dhe i kundershton… Në një botë ku gjithkush dëshiron të jetë më mirë se të tjerët . Një mendje negative prodhon mendime gjykuese , mendon për gabimin e tjetrit duke i cenuar, në vend që të mendojë për të miren. Ne justifikohemi për sjelljen tonë, por kur dikush tjetër bën të njëjtën gjë si ne, ateherë jemi të patolerueshëm dhe të pameshirshëm. Ajo çka dua të theksoj si parim kryesor është se: T’U BEJME TE TJERËVE ATE QE DO TE DONIM TE NA E BENIN NE, është një parim i mirë në jetë që do të pengojë shumë gjykimin dhe kritika nese nuk do të zbatohet. 

Jini pozitiv dhe jo negativ , per te miren tuaj dhe te shoqerise !

Të menduarit pozitiv

Të menduarit pozitiv është një qëndrim mendor dhe emocional që fokusohet në anën e mirë të jetës dhe pret rezultate pozitive. Një person pozitiv parashikon lumturi, shëndet dhe suksese, dhe beson se mendimi pozitiv ndaj jetës dhe shoqërisë mund ta ndohmojë atë të kapërcejnë ndonjë pengesë dhe vështirësi.Të menduarit pozitiv nuk është pranuar nga të gjithë. Disa, e konsiderojnë atë si të pakuptimtë dhe tallen me njerëzit që e ndjekin atë, por ka një numër në rritje të njerëzve, të cilët pranojnë të menduarit pozitiv si një fakt, dhe besojnë në efektivitetin e saj. Duket se ky subjekt po fiton popullaritet, siç dëshmohet nga shumë libra, ligjërata dhe kurse në lidhje me të.Për shembull studiuesi i njohur Dr. Gjekë Marinaj, professor i Universitetit të Dallasit në SHBA, botoi dy vjet më parë librin e tij me studime për letërsinë nderkombëtare bashkëkohore të titulluar “Protonizmi”. Kjo teori e pranuar edhe ndërkombëtarisht, themelon shkollën e re të pozitivizmit(protonizimit), në veshtrimin e letërsisë duke e parë atë në syrin pozitiv apo dashamirës dhe jo cinik, mohues. Pozitivizmin apo protonimzin po të citojmë zotin Marinaj,
duhet ta përdorni në jetën tuaj. Ju keni nevojë për më shumë kurajë dhe vetëbesim, duke qënë të vetëdijshëm për ekzistencën e këtij fenomeni sido që në një botë shpesh cinike dhe mosbesuese. Ju duhet të miratoni qëndrimin e të menduarit pozitiv në gjithçka që ju bëni.

Historia e mëposhtme ilustron se si punon kjo fuqi

Albani kishte aplikuar për një punë të re, por ai nuk besonte se do të marrte atë, pasi vetëbesimi i tij ishte i ulët. Ai e konsideronte veten si një dështak dhe të padenjë për të shkuar drejt të suksesit.Ai kishte një qëndrim negativ ndaj vetes, dhe për këtë arsye, besohet se aplikantët e tjerë ishin më të mirë dhe më të kualifikuar se ai. Mendja Albanit ishte zënë me mendime negative dhe frikën në lidhje me punën, gjë që e shoqëroi gjatë gjithë javës që i parapriu intervistës për punë. Ai në fakt, kishte parashikuar dështimin e tij. Në ditën e intervistës, ai u ngrit me vonesë, dhe për tmerrin e tij ai zbuloi se këmisha që kishte planifikuar për të veshur ishte e pistë, dhe tjetra e kishte nevojë për hekurosje. Duke qënë se po vonohej për intervistën e punës, ai doli i veshur me një këmishë të rrudhosur dhe pa ngrënë mëngjes. Gjatë intervistës, ai ishte i tensionuar, negativ, dhe i shqetësuar në lidhje me këmishën e tij. E gjithë kjo, e hutoi mendjen e tij cfarë e bëri të vështirë që të përqëndrohej tek intervista. Sjellja e tij në përgjithësi bëri një përshtypje të keqe dhe si pasojë, produkti i frikës së tij ishte humbja e punës.

Martini që kishte aplikuar për të njëjtën punë, e vështroi intervistën në një mënyrë tjetër. Ishte i sigurt se ishte duke shkuar për të marrë punë. Gjatë javës para intervistës, ai e bindi vetën se ishte përsoni i përshtashëm për këtë punë. Kjo e ndihmoi atë për të lënë një përshtypje të mirë gjatë intervistës.Në mbrëmje para intervistës, ai përgatiti rrobat që kishte për të veshin dhe shkoi për të fjetur pak më herët. Në ditën e intervistës, ai u zgjua më herët se zakonisht, dhe kishte kohë të mjaftueshme për të ngrënë mëngjes, dhe pastaj për të arritur në vendin e intervistës para kohës së planifikuar. Martini bërë një përshtypje të mirë dhe mori punë.Çfarë mësojmë nga këto dy tregime? A ka pasur ndonjë magji përdorur? Jo, çdo gjë ka ndodhur në një mënyrë të natyrshme.

Mendimi pozitiv është një mënyrë e jetës

Me një qëndrim pozitiv ne përjetojmë ndjenja të këndshme dhe të lumtura. Kjo sjell shkëlqim në sy, më shumë energji dhe lumturi. Tërë qenia jonë transmeton mirësi, lumturi dhe sukses. Kjo ndikon edhe në shëndetin tone, duke prekur atë në mënyrë të dobishme. Ne ecin më të sigurtë, zëri ynë ka tonin e duhur, homori është në lartësinë e nevojshme dhe në përgjthësi, vetë gjuha e trupit tonë tregon mënyrën se si ne të ndjehemi.

Të menduarit pozitiv apo negative është ndikues edhe në shoqëri

Ne ndikojnë tek të tjerët, por në një mënyrë ose në një tjetër edhe jemi të prekur nga njerëzit që takojmë. Kjo ndodh instinktivisht dhe në një nivel nënndërgjegjes, nëpërmjet fjalëve, mendimeve dhe ndjenjave, si dhe përmes gjuhës së trupit. A është ndonjë çudi që ne duam të jemi të rrethuar nga njerëz pozitiv, dhe preferojnë qartë për të shmangur ata negativ?Njerëzit janë më të predispozuar për të na ndihmuar, nëse janë pozitiv, apo mendojnë pozitivisht, ndërsa nuk i pëlqejnë apo përpiqen për të shmangur këdo që transmeton negativitet. Mendimet negative dhe po aq edhe fjalët dhe qëndrimet, të krijojë ndjenja negative dhe pakënaqësi, disponimi dhe sjelljeje. Kjo është një mënyrë dështimi, frustrimi dhe zhgënjimi.

Menduarit pozitiv, udhëzime praktike

Për të konsoliduar të menduarit pozitiv është e nevojshme për të kaluar përmes një procesi të brendshëm, pasi qëndrimi dhe mendimet nuk ndryshojnë brenda natës. Paraprakisht duhet bundur vetja për fuqinë e të menduarit pozitiv dhe përfitimet që vijnë nga aplikimi i këtij fenomeni në jetë. Fuqia e mendimeve tuaja është një pushtet i padiskutueshëm, është gjithmonë në formësim, biles gjatë gjithë jetës tuaj. Ky formësimin është bërë zakonisht pa vetëdije, por është e mundur për të bërë edhe një proces të ndërgjegjshëm. Edhe në qoftë se ideja duket e çuditshme, duhet ta provoni. Ju nuk keni asgjë për të humbur, por vetëm për të fituar. Injoroni ata që thonë njerëzit e tjerë apo mendojnë për ju, nëse ata zbulojnë se ju jeni duke ndryshuar mënyrën se si mendoni. Përdorni imagjinatën tuaj për të krijuar vetëm situata të favorshme dhe të dobishme.Përdorni fjalë pozitive në dialogjet tuaja të brendshme, ose kur flasim me të tjerët. Buzëqeshni pak më shumë, pasi kjo ndihmon për të menduar pozitivisht.

Pasi një mendim negativ hyn në mendjen tuaj, ju duhet të jeni të vetëdijshëm për këtë, dhe të përpiqeni për ta zëvendësuar atë me një mendim tjetër konstruktiv. Duket sikur ka dy fotografi para jush dhe ju duhet të zgjidhni për të parë njëren prej tyre, dhe shpërfillur tjeren. Këmbëngulja, përfundimisht, do të mësojë mendjen tuaj për të menduar pozitivisht dhe injoruar mendimet negative. Në rast se ju përjetoni një rezistencë të brendshme dhe vështirësi per të zëvendësuar mendimet negative me ato pozitive, nuk duhet hequr dorë, por duhet vijuar duke
mbajtur mendimet e dobishme, të mira dhe të lumtura në mendjen tuaj.

Nuk ka rëndësi se cilat janë rrethanat tuaja në një moment të dhënë. Mendoni pozitivisht, prisni vetëm rezultate të favorshme apo situata të kenaqshme dhe situata do të ndryshojë në përputhje me rrethanat. Nëse ju këmbëngulni, ju do të transformoni mënyrën se si vetë mendja juaj mendon. Natyrisht kjo mund të marrë disa kohë për pritur dhe pranuar ndryshimet që ndodhin, por në fund ata do jenë të pranishme. Një tjetër teknikë e dobishme është përsëritja e pozitives, afirmueses. Kjo teknikë është e ngjashme me teknikën e krijimit në artet pamore, dhe mund të përdoret me sukses edhe nga ju.Po kështu procesi ka lidhje edhe me fuqinë e përqendrimit, vullnetit, vetë-disiplinës dhe paqes së mendjes tuaj.

Të menduarit pozitiv shton aftësitë tuaja dhe rrit shëndetin tuaj

Menduarit pozitiv tingëllon si dicka e dobishme. Në fakt shumica prej nesh do të preferonte që të jetë pozitiv në jetë sesa negativ. Hulumtimet kane zbuluar se të menduarit pozitiv ka të bëjë shumë më tepër se sa vetëm të qenit të lumtur, apo optimist. Mendimi pozitiv në fakt mund të krijojë një vlerë reale në jetën tuaj dhe të t’ju ndihmojë të ndërtoni një maredhënje të besueshme e cila zgjat më shumë se sa një buzëqeshje. Ndikimi i të menduarit pozitiv në punën tuaj, shëndetin tuaj, dhe jetën tuaj është duke u studiuar nga njerëz më përvojë të gjatë. Një prej këtyre
njerëzve është edhe Barbara Fredrickson. Fredrickson është një studiuese psikologjisë positive në Universitetin e Karolinës së Veriut. Ajo botoi një studim që ofron njohuri të habitshme për të menduarit pozitiv dhe ndikimin e tij në aftësitë tona.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *